براساس گزارش گزارشگر سیاسی ایرنا، غلامرضا نوری قزلجه در جلسه روز یکشنبه 6 ژوئن دادگاه مشاوره اسلامی دادگاه درباره درخواست دولت برای الحاق مجدد لایحه اصلاحیه دو جانبه، به جز بند (1) “Z” (1) قانون بودجه کل کشور بیان کرد: “پارلمان و دولت به درستی نسبت به هزینههای زندگی مردم و به خصوص قیمت کالاهای غذایی حساساند.” وی افزود: “بر این اساس، پیشنهاد شده است که مالیات بر ارزش افزوده محصولات اساسی که توسط مردم مصرف میشود مانند قند و روغن یا کالاهای واسطهای مثل ذرت، آرد و جو که برای تولید شیر، گوشت، مرغ و تخم مرغ استفاده میشوند، از 2٪ به 1٪ کاهش یابد.”
وزیر جهاد کشاورزی ادامه داد: “در سالهای گذشته محصولات اساسی مشمول مالیات شدهاند، اما امسال به دلیل عدم تعیین مشخص، این کالاها طبق قانون مالیات دائمی 5٪ مالیات میگیرند.” بنابراین درخواست دولت این است که موضوع مالیات بر ارزش افزوده در قانون بودجه، به جز بند (د) یک قانون بودجه، گنجانده شود تا مالیات محصولات مذکور مانند باقی موارد ذکر شده در این قانون از 2٪ به 1٪ کاهش پیدا کند.
وی با اشاره به تأثیرات کاهش مالیات اظهار داشت که پیشنهاد شده از ابتدا مالیات 2٪ بر روی محصولات اساسی اعمال شود، اما دولت با دقت تلاش کرده است این دستور حقوقی را اصلاح و به مجلس ارسال کند. در نتیجه همکاریهای گمرک جمهوری اسلامی ایران و دیگر ارگانهای مرتبط موجب شده است تا 1٪ مالیات اعمال شود و 2٪ باقیمانده به تعهدات افزوده شده است که هنوز در قیمت کالا لحاظ نشدهاند.
نوری قزلجه افزود: قیمتهای اعمال شده برای مرغ، تخم مرغ، شیر و کره با مالیات 1٪ بوده و در صورت عدم تصویب این لایحه و بازگشت مالیات 2٪، لازم است قیمتها بازنگری شوند.
وی به مشکلات ایجاد شده توسط مالیات 5٪ بر روی محصولات اساسی اشاره کرد و گفت: “این موضوع بر تأمین کالا تأثیر میگذارد زیرا فروشندهها تمایل ندارند کالا را بفروشند اگر صورتحساب مالیاتی آنها تأیید نشود و این باعث خسارت به فروشنده میشود. بنابراین برای حفظ تأمین کالا و مقابله با تورم و افزایش معیشت مردم، هدف ما کاهش مالیات بر ارزش افزوده به 1٪ با حمایت نمایندگان محترم است.”
وزیر جهاد کشاورزی به تأثیرات تورمی مالیاتهای غیرواقعی دولتی نیز اشاره کرد و گفت: پس از اعمال وظایف گمرکی، بیمه، اجاره و سایر موارد، مالیات 2٪ در واقع بیش از این میزان خواهد بود و عوامل متعددی باعث افزایش قیمت نهایی کالا میشود.
وی تصریح کرد: قیمت کالاهایی مانند شکر و روغن که به صورت مستقیم توزیع میشوند حداقل 2 تا 5٪ افزایش مییابند و قیمت کالاهایی مانند مرغ، تخم مرغ و گوشت که به صورت غیرمستقیم توزیع میشوند، بین 2 تا 5٪ افزایش دارند که این موضوع موجب افزایش تورم کلی مواد غذایی تا 5٪ میشود.