به گزارش آی آر آر اس اس، در نشست سالانه انجمن تغذیه آمریکا (American Society for Nutrition)، گزارشی ارائه شد که در آن مطالعهای طولانی و گسترده بر روی افراد میانسال و سالمند انجام شد؛ این افراد رژیمی غنی از سبزیجات برگسبز، روغن زیتون، غلات کامل و مقدار قابل توجهی توتها را دنبال میکردند و نتایج نشان داد که در مقابل ابتلا به آلزایمر و سایر انواع زوال عقل کمتر آسیبپذیر بودند.
متخصصان دانشگاه هاوایی در مانوا و دانشگاه کالیفرنیای جنوبی دریافتند که پیروی از رژیم غذایی «مایند» — ترکیبی از رژیم مدیترانهای و رژیم موسوم به «دش» (DASH) که فشار خون را کاهش میدهد — نسبت به دیگر رژیمهای سالم، منجر به کاهش بیشتر و پایدارتر در خطر ابتلا به زوال عقل میشود.
پروفسور «سونگـیی پارک» از دانشگاه هاوایی، نویسنده ارشد این مطالعه، اظهار داشت یافتههای جدید حاکی از آن است که هرگز برای تغییر و پیروی از یک رژیم غذایی سالم دیر نیست و برای سالمندانی که به دنبال پیشگیری از زوال عقل هستند، پایبندی و حتی بهبود تدریجی کیفیت رژیم غذایی اهمیت بالایی دارد.
اگرچه همه الگوهای غذایی مبتنی بر اصول رژیم مدیترانهای برای سلامت مغز مفید شناخته شدهاند، رژیم «مایند» به طور خاص برای حفظ سلامت مغز طراحی شده است. به گفته پارک، یکی از نکات متمایز این رژیم، تاکید بر مصرف انواع توتها است که مطالعات متعددی ارتباط آنها را با بهبود سلامتی مغز نشان دادهاند.
رژیم مایند چیست؟
نام رژیم مایند (MIND) مخفف عبارت Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay است؛ یعنی رژیمی ترکیبی از رژیم مدیترانهای و دش که غذاها را بر اساس میزان محافظت مغزی و میزان مصرف امتیازدهی میکند.
به عنوان مثال، اگر فردی هفتهای دو وعده یا بیشتر توت (مانند توتفرنگی یا بلوبری) مصرف کند، نمره یک را دریافت میکند؛ اگر تنها یک وعده در هفته مصرف شود، نمره ۰.۵ به او تعلق میگیرد. این سیستم امتیازدهی به دقت بررسی الگوی غذایی هر فرد و سنجش آسانتر ارتباط آن با خطر بیماریهای عصبی مانند آلزایمر کمک میکند.
براساس گزارش ایندیپندنت، دکتر پارک و همکارانش دادههای حدود ۹۳ هزار بزرگسال آمریکایی را در یک پروژه تحقیقاتی بازبینی کردند که اطلاعات تغذیهای آنها ثبت شده بود. پس از تجزیه و تحلیلها مشخص شد بیش از ۲۱ هزار نفر از این افراد به آلزایمر یا دیگر انواع زوال عقل مبتلا شده بودند.
این حجم وسیع داده به متخصصان امکان داد تا به دقت ارتباط پیروی از رژیم مایند با کاهش خطر زوال عقل را بررسی کنند.
در آغاز مطالعه، افرادی که نمره بالاتری در رعایت رژیم مایند داشتند، ۹ درصد کمتر در معرض خطر زوال عقل قرار داشتند. البته میزان کاهش خطر میان گروههای نژادی متفاوت بود. بیشترین کاهش (۱۳ درصد) در شرکتکنندگانی دیده شد که خود را آفریقاییتبار، لاتینتبار یا سفیدپوست معرفی کرده بودند.
همچنین افرادی که طی دوره ۱۰ ساله به رژیم مایند پایبند ماندند، در مقایسه با کسانی که پیرویشان کاهش یافت، ۲۵ درصد کمتر در معرض خطر قرار داشتند.
این روند کاهش خطر زوال عقل با بهبود رژیم غذایی در تمامی گروههای سنی و نژادی مشاهده شد.
چگونه رژیم مایند را اجرا کنیم؟
مطالعهای که در سال ۲۰۱۵ منتشر گردید، جهت کسب امتیاز بهینه در رژیم مایند توصیههای زیر را ارائه کرد:
ــ مواد غذایی مورد تاکید:
• سبزیجات برگسبز مثل کلمبرگ، اسفناج، کلم بروکلی و خردل: حداقل شش وعده در هفته
درباره سبزیجات برگسبز توصیه میشود به جای تمرکز روی یک نوع خاص، تنوع آن را در رژیم غذایی افزایش دهید؛ چرا که مثلا اسفناج به دلیل اگزالات بالا ممکن است موجب سنگ کلیه شود. بنابراین هدف، افزایش تنوع انواع سبزیجات است نه محدود شدن به چند نوع مشخص.
• سایر سبزیجات: حداقل یک وعده در روز
• مغزها مانند بادام، گردو، پسته: حداقل پنج وعده در هفته
• غلات کامل: حداقل سه وعده در روز
• ماهی سرخنشده: حداقل یک وعده در هفته
ــ مواد غذایی محدودشده
• پنیر: کمتر از یک وعده در هفته
• گوشت قرمز: کمتر از یک وعده در هفته
• غذای آماده یا سرخشده: کمتر از یک وعده در هفته
• شیرینیها و دسرها: کمتر از پنج وعده در هفته
دکتر پارک تاکید میکند که مانند همه مطالعات مشاهدهای، این تحقیق تنها یک ارتباط آماری نشان میدهد و نمیتواند قطعی بودن پیشگیری از زوال عقل توسط این رژیم را اثبات کند. با این حال، رژیمهای غذایی مبتنی بر الگوی مدیترانهای نه تنها برای سلامت مغز مفیدند، بلکه در پیشگیری از بیماریهای دیگر مانند مشکلات قلبی و سرطان نیز موثرند.
irrss.ir

